خواص زردچوبه بر سلامتی بدن
زردچوبه، به زبان انگلیسی Turmeric و به نام علمی Curcuma longa، که یکی از ادویههای معروف و پرکاربرد در هنگام آشپزی است. زردچوبه به خاطر رنگ زرد خاص و طعم متفاوت خود شناخته شده است. این ادویه به عنوان یک کلید اصلی در اکثر غذاهای آسیایی، مخصوصا در کشور هند، استفاده میشود. ما می خواهیم در این مقاله نگرش شما به زردچوبه را تغییر بدهیم زیرا که زردچوبه فقط یک ادویه نیست. زیرا که زردچوبه یک منبع غنی از ترکیبات موثر و فعال با خاصیت درمانی فراوان است.
ترکیبات اصلی موجود در زردچوبه
یکی از اصلی ترین ترکیب های فعال موجود در ادویه زردچوبه، کورکومین (Curcumin) است. کورکومین مسئول اصلی رنگ زرد، زردچوبه و بسیاری از خواص درمانی در این ادویه است. علاوه بر این ماده، زردچوبه دارای ترکیبات دیگری نیز مانند تریتپنها و روغنهای ضروری است که به خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن کمک میکنند.
- کورکومین
- آنتی اکسیدان
- سابینیل
- فلاندرن
- کاپرلیک
- تورمرول
- والرینیک اسید
- برونئول
بهترین خواص زردچوبه
1. خواص زردچوبه برای لاغری
یکی از خواص مهم شناخته شده در زردچوبه، کاهش وزن و لاغری است. زردچوبه از طریق افزایش متابولیسم، کنترل سطح قند خون و بهبود روند هضم و گوارش غذا به کاهش وزن افراد کمک میکند. از این رو می توان با مصرف زردچوبه در غذاها باعث کاهش وزن بدن شد.
2. سلامت سیستم گوارشی
میان مصرف زردچوبه و روده بزرگ ارتباط جالبی وجود دارد. به خاطر اینکه مصرف زردچوبه باعث حذف باکتریهای مضر روده شده و همچنین به خاطر این عملکرد، باعث افزایش جذب مواد مغذی در روده بزرگ میشود. علاوه بر این خواص ضد التهابی زردچوبه ریسک ابتلا به بیماریهای گوارشی التهابی مثل گاستریت، کولیت و سندروم روده تحریکپذیر را کاهش میدهد.
3. خواص زردچوبه برای کبد
این ادویه فعالیت آنزیم های کبدی را تنظیم میکند و با اثر آنتی اکسیدانی و ضد التهابی خود، از کبد در برابر بیماریهای متفاوت محافظت میکند. همچنین یکی از اصلی ترین خاصیت های زردچوبه بر روی کبد، کمک به حذف کبد چرب می باشد.
4. خواص ضد التهابی
یکی از مهمترین خواص زردچوبه، اثرات ضد التهابی آن است. مطالعات نشان دادهاند که ماده کورکومین می تواند تولید مواد شیمیایی التهابی را کاهش دهد و از این رو به عنوان یک درمان طبیعی برای بیماری های التهابی مانند آرتریت روماتوئید و آرتروز مورد استفاده قرار میگیرد. مصرف منظم این ادویه میتواند به کاهش درد و التهاب در مفاصل و استخوان ها کمک کند.
5. خواص آنتیاکسیدانی
یکی از ویژگی های بارز زردچوبه وجود خواص آنتی اکسیدانی قوی است. این امر می تواند به مقابله با آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد کمک کند. رادیکال های آزاد مولکول هایی هستند که میتوانند به سلول ها آسیب جدی برسانند و باعث برخی بیماری ها و پیری زودرس شوند. از این رو مصرف ادویه زردچوبه میتواند به حفظ سلامت سلول ها و جلوگیری از بروز بیماری هایی مانند بیماریهای قلبی و سرطان کمک کند.
6. خواص زردچوبه برای پوست، مو و ناخنها
زردچوبه خواص زیادی برای سلامت پوست، مو و ناخن دارد که مهم ترین آن ها شامل موارد زیر است:
- جلوگیری عفونت قارچی ناخن
- کنترل جوش صورت
- کنترل ریزش مو
- کاهش چین و چروک های پوستی
- درمان سیاهی دور چشم
- کم رنگ شدن لکهای پوستی
- افزایش شفافیت پوست
7. تأثیر بر سلامت قلب
بر اساس تحقیقات شده نتیجه بر این حاصل شده است که زردچوبه میتواند به بهبود سلامت قلب کمک کند. کورکومین میتواند سطح کلسترول HDL (کلسترول خوب) را افزایش داده و همچنین سطح کلسترول LDL (کلسترول بد) را کاهش دهد و از تشکیل پلاک های چربی در عروق جلوگیری کند. همچنین، این ترکیب میتواند فشار خون را کاهش دهد و به بهبود عملکرد عروق خونی کمک کند.
8. تأثیر بر سلامت مغز
یکی از تاثیر گذاری های زردچوبه بر روی عملکرد و بهبود سلامت مغز می باشد. نتیجه مطالعات پزشکی زردچوبه به این حاصل است که کورکومین موجود در زردچوبه می تواند تولید پروتئین BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) را افزایش دهد که نقش مهمی در رشد و نگهداری نورون های مغز دارد. این ویژگی میتواند به پیشگیری از بیماری هایی مانند آلزایمر و اختلالات شناختی مرتبط با سن کمک کند.
9. تأثیر بر سیستم ایمنی
زردچوبه مانند ویتامین c دارای خواص تقویت کننده سیستم ایمنی نیز هست. چرا که مصرف منظم این ادویه می تواند به کاهش علائم سرما خوردگی و آنفولانزا کمک کند. زردچوبه ایمنی بدن را در برابر انواع عفونت ها و بیماری ها مقاوم و قوی تر می کند.
10. خواص زردچوبه برای آقایان
زردچوبه ادویه ایی هست که پر از خاصیت های فراوان برای مردان است که شامل موارد زیر می شود.
- جلوگیری از سرطان پروستات
- جلوگیری از پسوریازیس
- درمان زود انزالی
- تنظیم سطح تستوسترون
- تقویت قوای جنسی
نحوه مصرف زردچوبه
برای بهرهمند شدن از خاصیت های این ادویه شگفت انگیز کافیست که زردچوبه را به غذا های مختلف اضافه کرده و آن را نوش جان کنید. همچنین می توانید آن را با مواد مختلف مثل عسل، شیر، ماست، آب ولرم و گرم مخلوط کرده و مصرف کنید.
- خواص زردچوبه و عسل: زردچوبه و عسل معجون مقوی برای تقویت مفاصل و استخوانها است. همچنین این ترکیب، یک ماسک ضد التهاب و ضد پیری قوی برای پوست است.
- خواص زردچوبه با شیر: مصرف زردچوبه با شیر شبها قبل از خواب یا صبح ها به صورت ناشتا، کمردرد و زانو درد را درمان می کند و باعث حفظ سلامت استخوانها میشود.
- خواص زردچوبه با ماست: این ترکیب را میتوانید به عنوان دورچین در کنار غذاهای دیگر مصرف کنید. همچنین مخلوط زردچوبه با ماست یک پاککننده قوی برای پوست است و باعث از بین رفتن لک های صورت میشود.
- خواص زردچوبه با آب ولرم: از مهمترین خاصیت زردچوبه با آب گرم میتوان به براق شدن موها، شفافیت پوست و تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.
عوارض جانبی زردچوبه
با وجود خواص فراوان زردچوبه، مصرف بیش از حد آن ممکن است مشکلات و عوارض جانبی داشته باشد. برخی از این مشکلات شامل مشکلات گوارشی مانند اسهال و سوء هاضمه می باشد. همچنین، افرادی که دارو های رقیق کننده خون مانند وارفارین مصرف میکنند باید قبل از مصرف زردچوبه با پزشک خود مشورت کنند.
زردچوبه نه تنها یک ادویه خوشمزه است، بلکه دارای خاصیت درمانی بینظیری نیز هست. از خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی آن گرفته تا تأثیرات مثبت بر سلامت قلب و مغز، زردچوبه میتواند جزء مهمی از رژیم غذایی سالم باشد. با این حال، مانند هر ماده غذایی دیگری، مصرف متعادل آن توصیه میشود تا از بروز مشکلات عوارض جانبی جلوگیری شود.
One thought on “خواص زردچوبه”